Instagram

Om författaren

Mitt skrivande intresse började för tre år sedan, i samband med att jag såg ett avsnitt av Uppdrag granskning. Den grävande journalistiken programmet arbetade utifrån, tillsammans med dess sanningssökande, gav mig ett nytt perspektiv på samhället. Jag blev nyfiken.

Denna vetgirighet bidrog till mitt gymnasiala val: Plusgymnasiet i Uddevallas samhällsvetenskapliga program med inriktning journalistik, reklam och information. Genom den utbildningen har min insikt om diverse medier ökat och jag har fått en bredare kunskap om dess betydelse för samhället. Därigenom lärde jag mig likväl vidareutveckla skrivandet.

Under min gymnasietid började min låga för journalistik brinna allt mer. Jag drevs av en ilska för orättvisor i samhället. Jag ville att människor skulle agera och bli berörda genom de reportage jag skrev. I takt med att vetskapen om samhällets orättvisor växte, ökade behovet att få allmänheten att känna samma frustration som fyllde mig. Plötsligt blev det viktigt att kämpa för missförhållandena.

Ibland kunde jag vara förbannad över flera saker samtidigt. I mötet med människor, fick jag på nära håll uppleva olika livsöden. Då jag var något på spåren, insåg jag hur mycket journalistikens påverkan betydde för samhället - och mig. Det var jakten efter rättvisa som var glöden i min drift framåt.

Jag fortsatte inspireras av medieprofiler, det blev ett hjälpmedel till att förbättras som skribent. Senare utvecklades det till ytterligare en drivkraft, och en önskan, om att någon dag få arbeta som utbildad journalist.

Intresset för den analytiska- och grävande journalistiken ökar ständigt, i samband med mötena av människor som lever i misär. Genom skriften som verktyg för att förmedla berörande reportage, vill jag visa verkligheten och rättvisan för allmänheten, och där ligger mycket känslor bakom.

I dag driver jag eget företag som frilansjournalist. Jag har en ryggsäck av erfarenheter som reporter för Uddevalla-Posten, Bohusläningen, Västerbygden och 7 Dagar. Hemmets Journal, Frida och Julia tillkommer listan av uppdragsgivare. Även Julia Mode, Julia stars, Chili och Piraja. Jag driver också en samhällsblogg, via Bohusläningen, där huvudtemat är ungdomsfrågor. Dessutom har jag intervjuat några intressanta personer som Jan Josefsson, Cissi Wallin, Terry Evans, Zara Larsson, Anton Ewald, Oscar Zia, Fanny Lyckman, Oscar Zia, Anton Ewald, Awa och JEM. Tidigare erfarenhet har jag även från tidningen Piraja och Chili, där jag även skriver ledaren i varje nummer.

Innan mitt journalistiska intresse uppstod var jag blyg, utsatt för mobbning och rädd för att uttrycka mina åsikter. Vändpunkten blev när jag fick behovet av att uttrycka mina känslor och söka sanningen om de orättvisor som kan ses i samhället. Sedan dess har jag haft drömmen om att hjälpa andra individer med hjälp av min journalistiska näsa.En dröm som gått i uppfyllelse

Jag har alltid haft en dröm om att skriva böcker. En dag satte jag mig vid datorn och gjorde en marknadsundersökning av facklitteraturen för området mobbning. Till min förvåning såg jag att marknaden saknade en handbok för ungdomar som är utsatta för mobbning, och därför bestämde jag mig för att det var en sådan bok jag skulle skriva.

Sagt och gjort, jag skrev Att vara en hackkyckling - handboken för dig som är utsatt för mobbning. Boken riktar sig till dig som är utsatt för kränkningar, som mår dåligt på grund av att du blir mobbad. Mitt mål med boken är att vägleda, informera och stötta dig till en lättare vardag. Jag hoppas kunna visa dig att det finns ett ljus i slutet på tunneln.

Min bok ger dig tips, pepp och inspirerande exempel på kändisar som varit kränkta i skolan. Den guidar, visar hur du övar upp ditt självförtroende och ger dig andra bra verktyg. Lär dig hantera din utsatthet. Men framförallt: du får läsning som motiverar dig till att fortsätta vara den du är – och ingen annan.

Mitt mål med den här guidande boken är att när du läser den sista raden, på sista sidan, ska veta att du kommer ta dig igenom din utsatthet. Jag hoppas att du kommer känna dig inspirerad, modig och stark nog att våga berätta om mobbningen för någon vuxen (om du inte redan har gjort det). Jag vill också att boken fortsätter vara ett verktyg som du kan plocka upp när du är i en tuff situation.

För det är just det, att många som är mobbade inte vågar berätta om det för någon. Istället håller man det för sig själv, samtidigt som känslorna lagras och blir en tickande bomb. Tillslut kommer den att explodera, och då kan det gå riktigt illa. Därför råder jag dig att få tag i den här boken antingen i bokaffären, på biblioteket eller på internet. Om du inte vågar be någon om hjälp, kanske boken kan hjälpa dig?

Det tog mig ett år att skriva manuset, från det att jag började skissa med idéer till att boken gjordes färdig för tryck. Och det är först nu som min resa som författare börjat på riktigt. Det är ju nu jag ska åka runt till skolor och föreläsa om mobbning.

För jag vet hur det är att vara den som alla hackar på, fryser ut och pratar skit om. I stället för att dräneras på energi från min utsatthet som mobbad, använde jag den åt att skapa texter. Att skriva olika berättelser har varit min vardag under många år. Men nu när jag delar med mig av egna erfarenheter öppnades en helt ny värld, en värld där jag kunde vara mig själv.

Tänka sig att jag nu är aktuell med min debutbok om mobbning. Det är resultatet av många års skrivande och ett brinnande intresse för det. Fast framförallt är det ett tecken på att jag lyckades fullfölja min dröm om att bli författare.

Det här är jag, Malin Engelbrektsson