Instagram

De sitter framför mig på skolbänkarna, himlar med ögonen och ler sarkastiskt. De är sex stycken och bildar ett killgäng. Jag går i femman på lågstadiet och i rummet står jag ensam mot mobbarna. Det finns tre lärare som ska reda ut mobbningen, men det bryr jag mig inte om, för jag vill ju ha mamma vid min sida som försvarar mig. Det sista jag minns är hur jag går ut från rummet och börjar gråta.

Det är minnet som ofta spelas om och om igen i huvudet. Ibland drömmer jag om det, men numera har jag tur och lyckas undermedvetet lura hjärnan.

Faktumet att jag har varit mobbad sedan dagis har satt sina spår, positiva som negativa. Det är därför jag valt att skriva den här handboken om mobbning, i hopp om att guida utsatta ungdomar till en bättre vardag.

Boken är till för den som känner sig kränkt, utfryst, ledsen, annorlunda eller helt ensam och utan kompisar. För den som vaknar varje vardagsmorgon med magont och tänker att den vill sjukanmäla sig från skolan. Boken ska vara ett stöd för ungdomar som går till skolan och mår dåligt psykisk, fysiskt eller både och. Boken är tillägnad personer som upplever de är utsatt för mobbning.

Med hjälp av den här handboken kan ungdomar få svar på sina frågor om mobbning, tillsammans med peppande tips som hjälper dem i utsattheten. De kan läsa inspirerande exempel om människor som varit mobbade, och få stöd om de inte vågar prata med någon vuxen. Att vara en hackkyckling ger dem läsning som motiverar dem till att fortsätta vara den de är - och ingen annan.

”Bra med konkreta råd om hur den utsatta faktiskt kan hjälpa sig själv och agera och öva på mentala metoder. Tror detta är jätteviktigt när man upplever sig som ensam och utan stöd. Man kan göra mer än vad man tror själv och fokusera på det positiva.” Jenny Bäfving, lektör